Det var inget vanligt årsmöte i år 2009. Nordiska Akvarellsällskapet firade 20-årsjubileum och det gjorde vi i Nordiska Akvarellmuseet, som ju är initierat av NAS och resultatet, kan man faktiskt säga av en mans dröm: Bertil Böös, (se akvarellen 1/09). I själva årsmötet deltog omkring 40 medlemmar och vid middagen var vi 33 personer.

Årsmötet inleddes med att museichefen Bera Nordal, hälsade oss välkomna och tillsammans med Benita Nilsson, museets eldsjäl på många plan från allra första början, berättade om museets mångskiftande verksamhet, inte minst om samarbetet med Göteborgs Universitet och den purfärska boken “Akvarellstudier” som är ett resultat av den verksamheten. (Jag kommer att skriva om boken i akvarellen 3/09.) De talade om sina utbyggnadsförhoppningar och kommande sommarutställningar: i år Elsa Beskow, 2010 Andrew Wyeth – då museet firar 10-årsjubileum – och 2011 Emil Nolde. Vilket program att se fram emot! Därefter visade Lena Eriksson, som är ansvarig för den museipedagogiska verksamheten, den färgstarka utställningen av den danske konstnären Adam Saks. De som ville kunde sedan besöka en av ateljéerna mitt emot museibyggnaden.

Själva årsmötesförhandlingarna gick snabbt. Vi hade inga nyval i styrelsen och Gunilla Rosenberg (vice ordföranden) och Margaretha Jansson omvaldes båda på två år. Kjersti Eliassen avgick som medlem i valberedningen och efterträddes av Erik Anker, som tillhör kärntruppen av NAS´ norska medlemmar.

Arne Isacssons stipendium delades ut till den norska konstnären Mona Grønstad, som personligen tog emot det, medan Winsor & Newtonpriset gick till den isländska konstnärinnan Harpa Árnadóttir.

Vi hade också den första lottdragningen i vårt nya medlemslotteri. “Drömmeverden” av Christina Kynde vanns av Sonja Tolander, Sverige; “De naere ting som betyr aller mest” av Tone R. Åserud vanns av Barbro Bergendal, Sverige; “Hausttre Thingvellir” av Kristin Thorkelsdottir vanns av Lars Magnus Hannisdal, Norge och slutligen “Intryck från Färöiskt landskap II” av Marie Gauthier vanns av Siv Åsenlund, Sverige.

Jubileumsmiddagen åt vi i Restaurang Vatten, där maten alltid är lika god. Skärhamn bjöd på en makalös gyllene solnedgång bakom klipporna, som speglade sig i det spegelblanka vattnet. Trond E. S. Indsetviken, hälsade oss alla välkomna inte minst Bera Nordal och Bertil Böös och framförde en hälsning från Arne Isacsson.
Ulf Nyman, från det finska akvarellsällskapet höll ett gratulationstal och utdelade “julklappssäckar” till några närvarande. Efter att jag hade berättat lite om NAS verksamhet under de gångna 20 åren och om akvarellen avslutades kvällen med att en påtagligt glad och stolt Bertil Böös tackade för maten och önskade Nordiska Akvarellsällskapet många goda år i framtiden.