akvarellen 3-2023

Styrelsens Hörna
av Carina Köster

När jag blir tillfrågad att skriva till ”styrelsens hörna” står jag i begrepp att packa inför en målarvecka på Lofoten i Norge. Få se… 10 ark akvarellpapper, 0.5 kg tubfärg, baddräkt, tjocktröja och regnkappa. Klart! Jo, en palettkniv och några moddlare behöver också följa med.
Mycket av vårt arbete i styrelsen handlar om att möjliggöra för er medlemmar att ses över de nordiska gränserna och dela passion och erfarenheter om akvarell.

Det har endast gått tre månader sedan jag blev invald i NAS styrelse och jag kan lova att den nya styrelsen har fått en rivstart. Nya spännande aktiviter planeras för er medlemmar redan under höst 2023 och tidig vår 2024. I detta nummer finns att läsa om några av de kommande aktiviteterna som ligger närmast i tid. I november gör konstnär och kemisten Alexandra Walsh ett besök i Göteborg på temat Akvarell och kemi. Pigment är en väsentlig del av akvarell så oavsett metod är Alexandras föreläsningar ur kemistens synvinkel synnerligen intressant. Våren 2024 sätter Nordiska Akvarellmuseet upp en utställning med arbetsnamnet Process – Om lusten att måla akvarell. I ett samarbete mellan museet och Nordiska Akvarellsällskapet kommer det att arrangeras inte mindre än två tillfällen för NAS medlemmar att träffas, umgås och delta i ateljéträffar under ledning av konstnärerna Anna Törnqvist och Lena Armstrand. Det här vill vi inte missa!! Vi önskar såklart att bereda plats för så många medlemmar som möjligt. Vänta inte med att anmäla ditt intresse, ”först till kvarn” gäller.

När jag lägger sista handen vid denna text är jag på Lofoten. Lugnet sänker sig. Natten är ljus trots att klockan springer över 22 och vi är halvvägs in i augusti. Magiskt! Utanför mitt fönster spricker det upp och de tidigare dimhöljda bergen visar sig i ny skepnad och nya färger. Violett, orange och grönt. Imorgon är en ny dag och en ny akvarell tar form.