akvarellen 1-2024

Styrelsens Hörna
av Guðmundur Ármann Sigurjonsson

Nu är det femtiotvå år sedan jag slutade mitt femte år på Valands konsthögskola i Göteborg. Då var mitt fokus mest på måleri med oljefärger och grafik: djuptryck, plantryck, litografi, och högtryck, mest med trä- och linoleumsnitt. I år är det fjorton år sedan jag kom med i NAS, Nordiska Akvarellsällskapet, som jag hade hört om från mina konstnärsvänner i de nordiska länderna och jag hade också sett det underbara medlemsbladet akvarellen.

När jag upptäckte akvarellfärgen då, för runt tjugo år sen, blev denna bildkonstens teknik till stor del mitt favoritmaterial. Nu pendlar jag mellan att arbeta i min studio med oljemåleri samt grafik och att måla med akvarellfärger ute i det fria. Motiven är ofta i mitt närområde på norra Island, ett par kilometer från Akureyri. Jag älskar att sitta ute och hitta bildämnen, som jag försöker måla så naturtroget jag kan. Tidig vår och på hösttimmarna, när snön finns kvar i landskapet är mina favoritårstider att avbilda, när det vita i fjällen och skuggorna i de ljusblåa nyanserna har min fulla uppmärksamhet. Att försöka fånga ljuset i den ständigt skiftande stämningen från tidig gryning fram till sent på dagen då skuggorna tecknar fjällens form är alltid i mitt intresse. Att använda det färgade vattnet på vått papper där färgerna får blandas utan penselskrift, är en favoritmetod i mitt måleri.

Bränd sienna och ultramarinblå färger, blandat med mycket vatten kan verkligen åstadkomma en känsla av varmt ljus i bilden.
Akvarellmåleriet är också ett sätt för mig att söka färger och former som kan inspirera till mina abstrakta oljemålningar och mitt grafiska arbete.
På NAS årsmöte i somras 2023 valdes jag in i styrelsen som landrepresentant för Island och ser nu fram emot allt vi har framför oss!