akvarellen 4-2022

Styrelsens Hörna
av Malin Redvall

Med nya vänner på okända vägar

För att utmana mig själv och få nya idéer har jag varit på kurs. Där på kursen bestämde jag mig för att begränsa mig till tre pigment. Det blir så mycket att hålla reda på när man söker nya vägar att det får räcka. Tre pigment ger mig tillräckligt många utmaningar och överraskningar. Ska jag laborera med fler går jag vilse och tappar fokus.
Mina tre nya vänner är PB16, PR179 och PBr7.
De har ett unikt sätt att samarbeta och de inspirerar mig. De vill så olika saker. Har så olika egenskaper.
Phtalo Turquoise – en stökig blågrön färg
Permanent Alizarin Crimson – stark röd kantbitare
Rå umbra – Gulbrun ansamlare med stora tunga pigment

Jag målar stora former och använder mycket vatten. Jag låter vattnet flytta pigmenten hellre än att jag placerar dem på exakta platser eller föser dem runt på pappret med penseln. Vattnet banar sig vägar genom de större, tyngre färgkornen som sjunkit ner i papprets hålrum. Det bildas floddeltan. Tittar jag nära ser jag fantasilandskap. Nya världar jag kan förlora mig i. Tar jag ett steg tillbaka ser jag en stor form.
– Kanske det är en sten?

De små, lätta partiklarna i färgen har dansat på vattnets yta och samlat sig i kanten av vätan. Där skapar de en sylskarp kant mellan det målade och det omålade. Formen svävar. Det enda som gör att den inte svävar bort är att papprets kanter håller den stenliknande klumpen på plats. Landskapen och fåglarna jag ofta målar har flugit sin kos och lämnat mig kvar bland stenarna. Stora, tunga, svävande stenar. Ett stycke naturstridig natur. Det känns som magi. Och magi passar mig bra just nu. Vi behöver alla lite magi.

God jul och ett strålande gott nytt år!