akvarellen 3-2021

Styrelsens Hörna
av Edda Thórey Krístfinnsdóttir

Jordens kraft och färger på Island
Fredagen den 19 mars började ett riktigt vulkanutbrott i Geldingardalur och efter en lång tid av obehagliga jordbävningar kände många människor som bor i området nu en slags lättnad. Sedan utbrottet började har det varit stadig ström av besökare som har tagit sig dit för att uppleva jordens krafter och dess färgspel. Under de senaste månaderna har utbrottet uppmuntrat och utmanat många målare att försöka fånga elden och lavafärgerna på papper och målarduk.
Alla årstider har sin charm men färgerna finns inte bara ovanför marken. En dag när man vågade på grund av att jordbävningar och utbrottet var i full gång i Geldingardalur, stod jag inne i Lavatunneln Raufarhólshellir. Där kan du nu gå i en tunnel där lavan rann i Leitahrauns utbrott öster om Bláfjöll för cirka 5200 år sedan. Där kan man se och uppleva många underbara olikartade färger, från vita isbitar i grottgolvet till den mörkaste färgen av svart mörker med silvriga inslag på väggarna orsakade av bakterier.
Efter promenaden in i den här gamla grottan får du uppleva att stå i det kolsvarta mörkret och när obehagliga tankar dyker upp kan du ännu bättre uppskatta synen och skönheten i jordens färger. Kanske någon gång, flera tusen år i framtiden, kommer någon att gå i en ännu ej formad, färgrik lavatunnel som kan ha bildats vid det nuvarande utbrottet vid Fagradalsfjall.
När detta skrivs ökar covid-19 infektionerna igen, och oron kryper in i ditt sinne så kanske skulle det vara bäst att gömma sig under marken tills detta monster passerat, men jag föredrar att vara ovan mark och vara optimistisk.
Jag hoppas att du mår bra när akvarellen landar hos dig och då vet vi inte om vulkanutbrottet fortfarande rasar í Geldingardalur. Men en sak vi vet är att naturens färgpalett håller på att ändras till höstfärger på Island och det har sin speciella charm. Låt oss njuta av nuet men jag önskar dig en färgstark framtid.

Du kan få lite insikt under marken på www.lavatunnel.is