1-2022

Ledaren
av Håkan Bull, redaktör

Välkommen till ett nytt år med akvarellen!

En bit in på det nya året har ljuset i någon mån återvänt, både meteorologiskt och epidemiologiskt. Låt oss öppna färgtuber, målarskrin och akvarellen nr 1:2022 och se fram emot en bra konstnärligt år tilsammans i Nordiska Akvarellsällskapet.

I detta nummer av tidskriften får vi träffa illustratören och konstnären Ellen Barkin Söderholm, en upptäckare av världen vare sig den uppenbarar sig i en elefantfot eller i en tunn snökanal mellan tunga bergsmassiv utanför Reykjavik. Ylva Westerlund är en målare som med hjälp av fågelskådande upptäcker verkligheten och drömmar i kärrets skräpmark och Hilde Eilertsen Sletvold skildrar nordnorska Tromsø både genom “de lysende blå skyggerne av de kvasse fjeltoppene” och rostvittrade vintiga industribyggnader.

Vi uppmärksammar också några av NAS målande medlemmar som inte är från Skandinavien. Denna gång Einar Landschoof, Tyskland, Francois Malnati, Frankrike, Paul Salmon, Österrike samt Vitalij Raev och Yulia Fan från Ryssland.

Den 1 maj är det deadline för att inlämna foton på målningar för jurybedömning inför den kommande utställningen Nordisk Akvarell 2022 i Ronneby, Sverige och vi hållar tummarna för att det äntligen kan bli en “liveårsmöte 2022” i Humlebæk i Danmark. På årsmötet avgår vår hårt arbetande ordförande Marianne Gross som akvarellen tackar för ett givande samarbete. Glädjande är dock att Marianne kvarstår som skribent i akvarellen samt som NAS webbmaster.

Från Nasmembers.org presenteras Anita Forsman. I rutan en bild! vill vi framhålla den unga akvarellmålaren Anna Israelsson och vi tipsar även om konstnären Tomas Nordbergs fina utställning på Stallbacken Kultur (f.d. Edsvik Konsthall) i Sollentuna.

Glöm ej att betala medlemsavgiften i NAS för 2022 om du vill ha akvarellen 2-4:2022 i din brevlåda!