2-2024

Ledaren
av Anna Sörenson Rydh, redaktör

Kära läsare och akvarellmålare!

Jockum Nordström är en av Skandinaviens mest kända samtida konstnärer, representerad på gallerier och museer världen över, men han är också författare och illustratör både till diktsamlingar och de populära barnböckerna om Sailor & Pekka. Maria Molin har träffat honom i ateljén i Stockholm inför hans kommande utställning på Bo Bjerggaard i Köpenhamn.

Ida Rödén låter Martin Ålund berätta om sina fantastiska akvareller från hans resor i Indien och Marianne Gross har skrivit en artikel om satirtecknaren Storm P., en dansk konstnär som ritade och målade för dagspressen, något vi tyvärr ser alltmer sällan. Jag har intervjuat Carina Köster som är NAS vice ordförande men också konstnär och en populär kursledare. Den intervjun är början på en serie reportage med medlemmarna som röstades in i styrelsen på årsmötet på Nordiska Akvarellmuseet, så vi ska lära känna dem lite bättre.

Tack vare Marianne Gross arbete finns nu alla NAS utgivna konstkataloger representerade i Det Kongelige Biblioteks arkiv i Köpenhamn. Det är fint att se hur NAS historia tas om hand och företräds på våra konst- och kulturinstitutioner. Akvarellen som material lever vidare och utvecklas hela tiden i olika riktningar, men det är gott att veta att historien finns där om man behöver lite inspiration!

Jag önskar er alla en riktigt fin sommar, fylld av måleri!