2-2020

Ledaren
av Håkan Bull, redaktör

Kära akvarellvänner!

Hoppas ni alla mår så bra som möjligt när vi nu befinner oss i denna pandemiska tid där det onda stavas Covid-19. Vår invanda verklighet blir otydlig i en dimma av osäkerhet och oro och vi saknar plötsligt vår vanliga vardag där det vi tagit för givet nu framstår som avundsvärt. Därför behöver vi tröst och sällskap. Det kan vi finna i konsten och särskilt praktiskt är det om den kommer hem till en, hygieniskt förpackad i plastpåse, i form av tidskriften akvarellen.

Denna edition har blivit till ett temanummer med ett finstämt, i det närmaste monokromt tilltal som stämmer till eftertanke och meditation. Stefan Lindqvists disiga skogsinteriörer utgår från minnet av och längtan efter barn­domens värmländska landskap. I Leyun Wangs meditativa tuschlaveringar i den kinesiska Xieyi-traditionen får vi vila i tidlös ro och harmoni medan Fredrik Söderbergs konst inte värjer för det oroande allvaret i historiens gråzoner. Som kontrast till det finstämt introverta får vi möta danske satir­tecknaren Jens Hages mer färgstarka bildreflektioner.

Vi gratulerar Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn som fyller 20 år samt NAS-medlemmen Maria Luostarinen som välförtjänt fått Kungliga Svenska Konstakademiens akva­rellpris år 2020.

Coronakrisen har även skakat om NAS och akvarellens rutiner. Det blev inget årsmöte i danska Humlebæk utan ett digitalt årsmöte som vi presenterar i ett kort refererat med hänvisning till mer information på våra digitala platt­formar. Vi gratulerar hjärtligt konstnären Esther Sarto som på årsmötet tilldelades årets W&N-pris.

I Island hålls en akvarellstafett för NAS-medlemmar den 17 maj (med deltagarna på behörigt coronaavstånd). Det hålls även akvarellstafett för medlemmar i Karlshamn, Sve­rige den 26 september. Du kan anmäla dig redan nu!