1-2021

Ledaren
av Håkan Bull, redaktör

Kära akvarellvänner!

Den pandemiska isoleringen fortsätter. Det är förfärligt men kanske ökar målartakten i ateljéerna? Det vore intressant att veta om antalet nya målningar ökat i under pandemin? I Luleå, Fjällbacka, København och Mosjøen ser i alla fall detta nummers konstnärer till att hålla akvarellflödet flytande.

Den unge målaren Ludvig Sjödin högtidlighåller vardagen i målningar som måhända kan kallas diskbänksrealistiska? Oscar Nordblom gör Fjällbacka, ett litet fiskeläge på svenska västkusten, till världens medelpunkt i sitt färgmättade akvarellmåleri. Steen Malbergs omsorgsfulla reseskildringar i akvarell kan ”betragtes som vidnesbyrd om omgivelserne, tiden och stedet.” Stig-Ove Sivertsen gör akvarellpoesi av den nordnorska kargheten –Jeg liker det rå og langt fra idylliske. säger han om sin bildvärld.

I serien där vi presenterar våra skribenter har turen kommit till Camilla Granbacka, konstkritiker och författare i Finland.

NAS bjuder in till Fri Akademi på Bornholm och till årsmöte 2021 på Gamle Humlebæk Kro på Sjælland, Danmark.
Glöm ej besöka NAS internetutställning, pågår till och med 1 april och överväg om du inte borde unna dig att besöka NAS pappershelg, 27–29 augusti på Lessebo handpappersbruk i Småland, Sverige.