3-2022

Ledaren
av Håkan Bull, redaktör

Kära akvarellvänner
Nu smyger hösten sig på och jag minns plötsligt en höstvernissage på 90-talet då jag ställde ut på ett galleri i Umeå. Det var väldigt trevligt och bra men just på vernissagen var det få besökare. Jag frågade försiktigt galleristen vad han trodde det kom sig. ”Du hade otur Bull för det är sista svamphelgen”, blev svaret.
En sådan miss gör nog inte Anna Israelsson (bördig från Umeå bosatt i Kungälv) som säkert redan varit på många ”svampvernissager” i skogen då hon samtidigt hämtat inspiration till sina fina skogsinteriörer i akvarell. Tanken på svampplockning som njutbar kroppsövning får leda över till Gunilla Sundin Blomgrens figurmålningar. Bilder av ren kroppslycka vilka fångar de tre nyckelbegreppen volym, rörelse och ljus som hennes bildskapande utgår ifrån. Danska Christina Kynde gör också figurmålningar, färgfyllt explosiva med japansk inspiration, vars gestalter nu har börjat öppna ögonen.
I detta nummer presenteras också AIB, Belgiens akvarellförening vilken precis som NAS är medlem i ECWS och när detta nummer utkommer har det just varit storståtlig vernissage på utställningen Nordisk Akvarell 2022 i Ronneby Konsthall. Utställningen fortsätter till den 6 november och parallellt pågår ett flertal akvarellrelaterade aktiviteter som vi presenterar på sid 26–27.
Pive Toivonen och Linda Granfors rapporterar från en lyckad Fri akademi i Labbnäs, Finland och NAS & KONSTCENTRALEN inbjuder till årets Akvarelldag i Huddinge den 27 november.
Ett tack till våra sponsorer Arches, Daler Rowney, Canson och Winsor & Newton.