3-2023

Ledaren
av Anna Sörenson Rydh, redaktör

Kära läsare och akvarellmålare!

Det är med stor glädje jag tar över redaktörsuppdraget efter Håkan Bull. I nummer 3:2023 presenterar vi några fantastiska målare med materialkunskaper utöver det vanliga. Material och metod verkar ligga i tiden då även Nordiska Akvarellmuseets kommande utställning, våren
2024, har fokus på just process.

Mikael Hallstrøm Erikse, dansk antropolog och konstnär pryder omslaget av numret med en bild. Hans arbeteär som undersökningar av materialet i tid, där vi som betraktare kan se varje penseldrag, (eller brännhål!) och få en tydlig bild av handen som skapat bilden.
Hulda Stefánsdóttir undersöker också begreppet tid, och minne, genom sina abstrakta repetitioner, ”imprints”, i akvarell. Stefánsdóttir, baserad på Island, är snart aktuell med en separatutställning på Aguélimuseet i Sala, Sverige. Ingrid Ogenstedt, konstnär och ny skribent för akvarellen har träffat Hulda Stefánsdóttir i hennes ateljé i Reykjavik. Johan Mauritzson tilldelades AKVARELLresidens 2022 av Nordiska Akvarellmuseet, det första direkt riktat till NAS medlemmar. Hans materialprocess är också unik med inslag av spetsdukar och små metallföremål. Björn Bernström har testat nya syntetiska akvarellpenslar från Fila Nordic och ger oss en fin presentation av penslarnas egenskaper och samtidigt en inblick i hans arbete.

Vi har också ovanligt mycket spännande nyheter från NAS med en rapport från årsmötet på Island, W&N priset till Margrét Jónsdóttir och kungörande av 2023 NAS AKVARELLresidens; Ann Larsson-Dahlin! Stort grattis till alla pris- och stipendievinnare!

Önskar Anna Sörenson Rydh, redaktör