SE FOTOS/SEE PHOTOS: FRI AKADEMI 8.-11.8.2022, Labbnäs, Finland

Fri Akademi är en arbetsform för NAS akvarellmålare att arbeta kreativt tillsammans och utveckla sig som akvarellkonstnär. I år organiserades Fri akademi i Finland. 16 akvarellmålare samlades i Labbnäs, som är en gammal prästgård och ett nuvarande semesterhem på Kimitoön.

Årets Fri Akademi fick sponsorerat material. Arches och Canson akvarellpapper i helark av god kvalitet samt intressanta produkter från Daler-Rowney. De nya materialen gjorde att deltagarna genast vågade kasta sig ut i experimentella och färgstarka målningar.

För att vi skulle lära känna varandras sätt att arbeta presenterade alla sig genom att visa foton på tidigare målningar och berätta lite om sitt målande. Som målningsutrymme fick vi använda oss av ett stort nybyggt lider med skjutdörrar mot två håll, mot sjön och mot gården, på så sätt var det mycket ljus, luft och ibland också vind inne bland målarna.

Den konstnärliga ledaren Pive Toivonen hade sin Artist talk och berättade om sin passion för hav, om bastumålningar och undervattensliv. Redan samma dag dök flera akvarellpölar upp på pappren i lidret, inspirerade av Pives konstverk. Vi hade även kommit överens om att försöka hitta ett löst tema för målandet, för att underlätta ifall man behövde någons sorts röd tråd att följa. Temat blev en skymt, en glimt eller en aning, vilket ändå visade sig vara ett lite svårt och obestämt tema. Tredje dagen höll Linda Granfors en Artist talk om akvarellkollage och performancekonst. Därefter åkte hela gruppen till närliggande Söderlångvik gård, ett konst- och personhistoriskt museum, för att både se konstsamlingarna, äta lunch på caféet och måla. Varje kväll hölls en genomgång av det som målats under dagen.

Mot slutet av Fri Akademi valdes ett eller två verk ut av varje deltagare för en utställning på Kasnäs Badhus, och den sista dagen var det dags att hänga upp målningarna. Utställningen är öppet värje dag till 11.9. Fastän det blev en utställning i slutet var det viktigt att hålla en prestationångestfri stämning i Fri Akademi, där alla kände sig fria att måla utan att behöva prestera. Alla deltagare inverkade postivt på varandra. Sponsormaterialen och det goda umgänget inspirererade till att testa annorlunda tekniker och otypiska arbetssätt, vilket var roligt att se. Tack till alla deltagare och sponsorer!

Tack till våra sponsorer för papper, penslar & färger- We thank our sponsors for paper, brushes and paints