akvarellen 4-2017

Styrelsens Hörna

av Hanne Julie Johansen

MAL dig glad
Glæden ved at male oplever de fleste allerede i barneårene: Den første leg med fingermaling, brugen af farvekridt, blyant og pensel, når disse redskaber kan fastholdes. Vi kender alle glæden ved at mestre noget, og i den komplicerede udviklingsproces indgår både glæder og udfordringer.
Billedkunst har i mange år også været kendt som et terapeutisk værktøj, der gennem den kreative proces kan være med til at skabe rum for at forløse mennesker med sorg og traumer.
Generelt har jeg erfaret, at maleriet kan ”løfte” og være livsbekræftende, både når man maler sammen med andre eller alene. Jeg har ofte hørt udsagnet: ”Jeg kan ikke tegne/male!”, og det afholder nogle fra at prøve, selv om de synes, det kunne være spændende. Jeg tror, at de fleste mennesker kan have glæde af at udtrykke sig gennem akvarelmaleriets mange spændende muligheder. Men det er jo nok, fordi jeg selv er så fascineret af dette medie. Der er masser af andre områder, hvor man kan udfolde sig, og det er individuelt, hvad der interesserer en.
Børn er billedskabere. Børn skribler, tegner og maler med gåpå-mod indtil en vis alder og bliver derefter ofte mere forsigtige, hvis og når de begynder at sammenligne deres billeder med voksenverdenens visuelle bombardement. Processen, legen med vand/pensler og farver, den umiddelbare glæde ved aktiviteten ses tydeligt hos barnet, og hvor vi som voksne ofte fokuserer meget på resultatet, kan fordybelsen undervejs næsten være meditativ.
Det er vigtigt, at de (og vi) fortsat opmuntres og støttes i de kreative udfoldelser. Når vi arbejder kreativt, er fordybelsen og de mange ”Aha-oplevelser” undervejs med til at udvikle os, give os erfaringer. Øje-hånd koordinationen er vigtig for barnets udvikling, og tegning, maling og skrivning stimulerer den generelle indlæring, ligesom den fysiske udfoldelse er af stor betydning.
Det er ofte en fordel, at arbejdspladsen kan stå klar, hvis man vil arbejde indendørs. Det kan være distraherende for den kreative proces, hvis man første skal til at rydde op og lede efter materialer. Hvis man er tom for idéer, men har tiden og lysten, kan man jo hygge sig med at klargøre sit grej til udendørs maleri,
gennemgå sine materialer og stille og roligt ”bygge op til” nogle dejlige stunder med maleriet.
GOD FORNØJELSE OG GODT NYT AKVARELÅR