akvarellen 3-2012

Ordföraren har ordet

av Anna Törnquist

Sommaren är väl ändå alla akvarellentusiasters bästa årstid? Semesterledigheten, som ger utrymme för en inspirerande konstresa eller för att ta med gästande vänner till favoritkonstnären i trakten. Den extra stunden då du har tid att läsa senaste akvarellen i skuggan med ett glas flädersaft. Eller kanske måla själv? Bland de många besökarna i min sommarateljé är det flera som berättat att de laddat med färg och papper och kaffekorg för en efterlängtad målarstund vid havet. Visst är sommaren härlig!

Akvarellen är ju också en underbar konstform, inte minst för att det är en lättillgänglig målarteknik som lockar många till eget skapande. Det är å andra sidan också en teknik som är förskräckligt svår att till fullo behärska. Kanske bidrar denna spännvidd mellan den lätta starten och den svåra fortsättningen till att akvarellmåleriet har en alldeles särskild plats i mångas hjärtan. Ju mer man prövar på själv, desto mer förstår man att uppskatta god akvarellkonst. Och man blir kanske aldrig fullärd, akvarellmåleriet innebär ständigt nya utmaningar och upptäckter.

God akvarellkonst får vi njuta av under höstens internetutställning, där vi hoppas få se såväl alster från sommarens utflykter som ett mer experimentellt ateljémåleri. För dig som målar, oavsett om du är professionell konstnär eller en glad amatör, är det sedan bara att fortsätta jobba inför den jurybedömda utställningen i norska Løten nästa år, i augusti, så att vi kan bjuda den internationella publiken på riktigt gott, nordiskt akvarellmåleri! Kanske kan en av nästa års semesterveckor gå till Løten för en högtidsstund bland vackert exponerade verk i en fantastisk industrimiljö?

I skrivande stund lider sommaren 2012 mot sitt slut, men även hösten bjuder på glädjeämnen. Själv minns jag från de första årens friluftsmåleri hur lättad jag blev när högsommarens intensiva och svårmålade grönska bleknade till sensommarens mer lätthanterliga ockra- och umbratoner. För att inte tala om dramatiska Paynes Gray-oväder på västkusten – fast dem valde jag att måla hemma vid köksbordet. Hösten är inte heller fel för den som vill måla akvarell. Och vi är många!