akvarellen 1-2016

Styrelsens hörna

av Björn Bernström

 

Du vet den där euforiska känslan när man plötsligt upptäcker en fantastisk artist på Spotify. Kanske ett band som svänger grymt. Musik som går rakt in i hjärtat och du börjar direkt googla efter eventuella konsertdatum i närheten av där dubor. Liknande känsla får jag när jag plötsligt upptäcker en ny fantastisk färgblandning och omedelbart vill jag se den nyaupptäckten i en målning. Jag minns för många år sedan närjag för första gången såg mötet mellan Neutral Tint och en utspädd Winsor Lemon. Vilka toner! Men till skillnad från min spotifylista som fylls på varje vecka, är jag återhållsam med att addera nya favoriter i färglådan. Medan mångfald av musik ger mig inspiration har en överfylld färglåda faktiskt motsatt effekt.
I mitt konstnärsutövande har jag haft privilegiet att resa mycket och måla på nya spännande platser och just nya miljöer har på senare tid kommit att bli den kanske starkaste katalysatorn för mina nya arbeten. Jag har insett att lärdomen av att måla på plats i en ny främmande miljö är otroligt lärorikt. Bege mig ut från ateljén, ut i världens största ateljé – naturen. Öva att se och blanda färgerna, öva att se det väsentliga för bilden och förenkla motivet. Och oavsett vilken typ av målare man är, landskapsmålare, nonfigurativ etc - sluta aldrig skissa. Det räcker inte bara med att hitta färgen, man måste ävenhitta formen.
Slutligen vill jag passa på och slå ett slag för Norden. Under mina målarresor träffar jag många akvarellmålare från andra kulturer och jag får ofta höra kommentarer om det spännande nordiska sättet att måla akvarell, som inte sällan avviker från traditionellt akvarellmåleri (självklart pratar de flesta även det nordiska ljuset). Dessa stunder kan jag säga att det är väldigt trevligt att representera Nordiska Akvarellsällskapet. Jag har alltid med ett antal olika nummer av akvarellen som kursdeltagarnafår bläddra i och många häpnar över den variation av konstnärer och ”okonventionella” målartekniker som utövas bland våra medlemmar. Det är med andra ord många som har ögonen på vad som händer inom akvarellmåleriet här uppe kring polcirkeln, så var stolt att du är medlem av Nordiska Akvarellsällskapet.
Med detta sagt hoppas jag att du fått en bra start på 2016 och att vi ses på årsmötet på Akvarellmuseet den 17 april.