akvarellen 4-2015

Styrelsens hörna

av Jónina Magnúsdóttir

 

Da jeg blev ringet op og med kort varsel blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at blive repræsentant for Island i NAS styrelse, følte jeg det som en stor udfordring og ære. Jeg havde boet i Danmark i fem år, da jeg var yngre, så jeg forstod og talte dansk. Men jeg var ikke særlig god til at forstå svensk eller norsk. På styrelsesmøderne i NAS bruges de tre skandinaviske sprog, og det var ikke andet for mig at gøre end at øve mig på at forstå. Jeg besluttede at tænke ”du lærer så længe du lever”, og tog den chance jeg fik for at opøve mine evner.Den rolle, som en repræsentant har i hvert land er forskellig, og snart påtog jeg mig opgaver. Det første projekt var at holde Akvarelstafett i Island. Der fik jeg chancen for at møde de islandske medlemmer og i en dejlig weekend arbejdede vi sammen og delte malerlyst og -glæde. Siden da har jeg holdt Fri Akademi i Island og oplevet glæden ved at modtage udenlandskegæster fra de nordiske landepå besøg i mit smukke land. Der var også en gruppe islændinge, der deltog, og i løbet af de dage vi tilbragte sammen, blev der dannet mange netværk, som stadig holder.
Det, som jeg er mest glad for som Islands repræsentant er, at jeg har oplevet øget interesse for akvarel blandt islændinge og en stigning i antallet af af islandske medlemmer. Det er lykkes mig at få omtale i medierne og præsentere arbejdet i NAS. Dette har været med at øge opmærksomheden på akvarel som et kunstnerisk medium. Jeg oplever, at mange islændinge synes at olie- og akrylværker på lærred er mere interessante end akvarel, men måske kommer det til at ændre sig. Jeg selv maler meget i både olie og akvarel og jeg synes, at det, som er mest vanskeligt, er at male med akvarel .
På grund af denne øgede interesse besluttede NAS at holde årsmødet sidste forår i Island for første gang. NAS tilbød sine medlemmer gratis at deltage på akvarellkurser af de 3 styrelsesmedlemmer Karin Keane, Björn Bernström og Marianne Gross. Fornøjelsen og glæden var stor for disse kurser, og også for at se den udstilling i Nordens hus med disse kunstnere, som åbnede i forbindelse med årsmødet.