akvarellen 3-2010

Ledaren

av Jacqueline Stare, redaktör

Kära NAS – medlemmar.
För första gången är tidningen även utställningskatalog för en Nordisk Akvarell-utställning, denna gång i Nordens Hus i Reykjavik. Varmt tack till juryn för ert omfattande arbete! Samtliga 105 utställare, är presenterade med namn och en bild. JBK Ransu för oss även in i det isländska akvarellmåleriets historia. I Nordens Hus har man, med husets direktör Max Dager i spetsen, visat stort intresse och generositet inför utställningen och i samarbetet med vår isländska styrelsemedlem Ingibjörg J. Gunnlaugsdóttir, direktör för den isländska konstnärsorganisationen SIM (Föreningen för isländska bildkonstnärer). Hon har ansvarat för och lagt ner ett enormt arbete tillsammans med sin assistent, bildkonstnären Kristjönu Rós Guðjohnsen, i de olika utställningsförberedelserna. TACK alla ni många personer i Reykjavik som på olika sätt deltagit i utställningsarbetet.

Intresset för och uppskattningen av akvarellkonsten bara växer: I juni såldes den dyraste målningen någonsin på en svensk auktion på Stockholms Auktionsverk. Det var akvarellen "Sommarnöje" av Anders Zorn, målad 1886 ute på Dalarö i Stockholms skärgård. Budgivningen började på 8 miljoner SEK och slutade på 26 miljoner. (Inklusive provision 29,5 miljoner.)
Jag upprepar: det handlar om en akvarell! Det är en makalöst vacker målning, ett akvarelltekniskt underverk. I höst flyttar en Zorn-jubileumsutställning i Mora till Waldemars-udde i Stockholm och förhoppningen lär vara att få låna in "Sommarnöje" till den utställningen.

Vi talar ofta om hur svårt det tycks vara att föra ut akvarelltekniken till ungdomar. När jag nu såg Konsthögskolans i Stockholm vårutställning visade det sig glädjande nog att tre av studenterna enbart ställde ut akvareller. De tre är sinsemellan mycket olika och de utnyttjar alla tekniken på ett både personligt och drivet sätt.

Välkomna till Nordisk Akvarell 2010! Vi hoppas att många NAS-medlemmar har möjlighet att resa till Reykjavik och se en spännande utställning och möta ett fantastiskt, inspirerande landskap i Island!