akvarellen 4-2015

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör


Hello watercolour lovers!
I detta, årets sista, nummer av akvarellen möter vi fyra målare med olika grader av abstraktion i sina bilder. Hos Erik Jeor kan vi följa en förändringsprocess från ett informellt abstrakt uttrycksmåleri till ett mer föreställande men gåtfullt berättande. Austin Corcorans poetiska målningar balanserar på gränsen mellan det igenkännbara och det icke föreställande medan Mats Aronssons bilder av jaktkanoter visserligen föreställer båtar, men snarast är symboler för själstillstånd eller projektionsytor för betraktarens drömmar. Anneli Hallgrens organiska abstraktioner bjuder in oss i biologiska mikrovärldar eller till en mer ovanlig ”fest i trädgårdstäppan”.
I föreningen sjuder det som vanligt av avslutade och kommande aktiviteter. Nästa år är det åter dags för den stora jurybedömda utställningen för NAS-medlemmar, Nordisk Akvarell med vernissage den 20 mars. Värdland är Danmark och utställningen är ett samarbete mellan NAS och Hillerøds Kunstforening. Tätt därpå, den 17 april, äger NAS årsmöte rum på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, Sverige. Konsultera din kalender för 2016 redan nu!
En gång är en tillfällighet, två gånger en tradition? I alla fall när det gäller Akvarelldagen, för andra året i rad, på Konstcentralen i Sverige. Läs rapport från evenemanget, denna gång med strålande akvareller av Stina Wirsén (tack Stina!). Redaktionen gratulerar NAS-medlemmen Yngve Lindén som med sin akvarell vann ColArts pristävling. Tack även till Mimmi Duong för engagerad workshopsledning.
Missa inte heller rapporteringen från årets version av Fri Akademi, denna gång i Finland (Tack Linda och Björn!) och från kursen i färgframställning i Danmark (Tack Peter V. Nielsen!) samt ECWS symposium och utställning i Katalonien, Spanien (Tack Karin och Marianne!).
Redaktionen önskar läsarna en riktigt
God Jul och Gott Nytt År!