akvarellen 3-2015

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör


Kära vattenfärgsvänner!
I detta nummer möter vi två illustratörer med hög konstnärlig verkshöjd. Linjen dansar pardans med ytorna i Stina Wirséns bilder och årets W&N-pristagare Linda Ólafsdóttir gör sagoillustrationer som rymmer både tillvarons terror och sötma. Finska Malin Ahlsveds fabulerande vardagsfantasier kan likna barnboksillustrationer men är små poetiska konstverk. Det ena utesluter för övrigt inte nödvändigtvis det andra! Texten om Linda Ahlsved är skriven av konstvetaren Camilla Granbacka från Finland. Som ny skribent hälsas hon välkommen och presenteras kort på sidan 30.De senaste åren har Malin Perssons husakvareller dykt upp på olika utställningar. Själv uppmärksammade jag dem första gången på Nordisk akvarell i Løten, Norge 2013 och i år har jag sett hennes verk på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm samt på Akvarellsalongen iEdsvik Konsthall.

I Sverige börjar Edsviks årliga Akvarellsalong närma sig institutionell status. Salongen har utvecklats och den konstnärliga nivån är i ökande. I detta nummer uppmärksammar vi evenemanget med ett bildcollage på ett uppslag i ett ofullständigt försök att skildra akvarellteknikens bredd och variation.

På sidorna om NAS verksamhet rapporteras från årsmötet på Island där Marianne Gross, välkänd akvarellprofil från Danmark och skribent i akvarellen, valdes till ordförande för NAS. Redaktionen hälsar henne härmed välkommen till sitt nya styrelseuppdrag. På årsmötet delades också Winsor & Newtonpriset ut.

Missa inte inbjudningarna till årets akvarelldag i Sverige och till kursen i färgframställning i Danmark.Vår skämtmålare Ulf Frödin provar i detta nummer tekniken kaffeakvarell!