akvarellen 1-2015

Ledaren

av Håkan Bull, redaktör


Kära akvarellvänner!
God fortsättning på det nya året 2015 och ta väl emot dess första nummer av akvarellen. Jag vill först av allt påminna om NAS årsmöte i Island. Vi möts i Reykjavik den 9 maj och de som vill deltar i den populära dagsutflykten till kända spektakulära utflyktsmål som Gullfoss, Thingvellir och Geysir. Därefter vernissage på Nordens hus med akvarellutställning. Själva årsmötet är den 10 maj och 10–12 maj arrangeras tre akvarellkurser i anslutning till det isländska landskapet (s. 29) Jag vill också puffa för ett lokalt NAS-arrangemang, ett resultat av NAS påbörjade arbete med att bygga ett nätverk av lokala representanter för att öka utbudet av aktiviteter för medlemmarna. Tack Maj-Lis Olsson för att du ordnar workshopen i Karlshamn i Sverige (s. 28). Det populäraste motivet i nordiskt akvarellmåleri torde vara landskap, men byggnader är också vanligt förekommande. Läs om Per Henrik Eriksson vars målningar av hus visas på årets vårsalong på Liljevalchs i Stockholm. Att många arkitekter målar akvarell är ett väl känt faktum. Visualiseringar ingår i arkitektyrket naturligtvis men numera kanske mest på fritiden och inte nödvändigtvis hus. Möt två arkitekter som utvecklat fina akvarellkonstnärskap och se vad de målar: Inge Mette Kirkeby från Danmark och Rolf H. Guldbrandsen från Norge. Läs också om svenska konstnären Nanna de Wildes särpräglade nysurrealistiska måleri där motiven är förvandlade till oroande och vackra organiska flätverk. Hur 12597 akvarellmålningar kan bli en film beskrivs i den första av våra nya kortformatintervjuer "3frågor till...."
Jag vill till sist tacka vår avgående ordförande Anna Törnquist för ett gott samarbete och ser fram emot att fortsätta det med henne som ny NAS-representant i Nordiska Akvarellmuseets styrelse.
P.S. Om du har betalat din medlemsavgift, fyll i medlemskortet på sidan 34 och klipp ut det. Ditt medlemsnummer finns tryckt över din adress på tidningens baksida