akvarellen 3-2014

Ledaren

av Håkan Bull, redaktør

Kära akvarellvänner!
Denna sommar har man kunnat ta del av många olika arrangemang med anknytning till akvarellmåleri runt om i norden. I akvarellen uppmärksammar vi några av dessa men påminner också om kommande. NAS styrelse och akvarellen är naturligtvis extra glada över att utställningen Pigment och vatten på Hanaholmen i Esbo, Finland blev så välbesökt och lyckad, inklusive avslutande målarkurs ledd av konstnären Aura Hakuri. Jacqueline Stare har varit på Edsvik konsthall i Sollentuna, strax utanför Stockholm, och sett två akvarellutställningar med stor bredd och The Nordic Water Color Festival, i årets Europeiska kulturhuvudstad Umeå, beskrivs av kursdeltagaren Harriet Weckman.
Vad gäller kommande nordiska akvarellaktiviteter så ser jag fram emot att se utställningen på Voxenåsen uppe på Holmenkollens topp i Oslo. Se inbjudan på sidan 34, där finns även inbjudan till NAS jurybedömda internetutställning och NAS akvarellstafett ledd av konstnären Björn Bernström, ny svensk styrelserepresentant i NAS.
I Styrelsens hörna beskriver Marianne Gross föreningens vilja att få medlemmarna delaktiga. Besök vår digitala mötesplats Nasforum och anmäl dig till vårt digitala nyhetsbrev.
Läs om hur Ingela Hamrin drabbas av en stor sorg och börjar måla akvarell som en del av sorgearbetet. Se hur Ulla Ohlsons akvarellmåleri har släktskap med hennes glasskulpturer. Möt Mona Grønstad, en konstnär vars skepp kommer lastade med tvetydigheter och besök Gugge Norinders paradis skildrat i akvarell.
Som grädde på moset får alla NAS medlemmar i detta nummer en present från Winsor & Newton. Det tackar akvarellen och NAS för! Vem vet vad en Watercolourstick kan tillföra akvarellmåleriet? Det är lika bra att prova!